går igenom MSV:C1 del för del 

16.11.2018

Idag så tänkte jag gå igenom varje del ur msvc1 för att verkligen tänka igenom varje moment och vad som är viktigt att tänka på under dom olika delarna. 

Man rider in i samlad galopp vilket innebär att jag måste tänka på att verkligen ha honom på bakbenen och ha en bärig galopp så att han har ett bra flyt och god balans. Jag måste samla ihop honom in i halten så att det inte blir tvärnit och sedan är det hälsning och sedan fram i samlad trav och även där ska jag ha honom på bakbenen och i en bärig form med mycket tryck så att han börjar röra sig lite. 

Sedan fortsätter det i samlad trav ut i vänster varv där jag ska vara noga med hörnpasseringarna och sedan samla honom ordentligt så att han man ser skillnad när jag sedan går in i mellantrav. I mellantraven ska jag tänka på att rakställa honom och sitta så stilla jag bara kan samtidigt som jag hellre trycker lite med skänkel istället för att ta och släppa som jag gärna gör i ökningarna. Efter ökningen ska jag ta tillbaka honom ordentligt eftersom att övergångarna är en bedömningsgrupp för sig. 

Sedan ska man gå in i en höger öppna. Här har jag ibland problem med att det blir för lite böjning/tvärning och ibland har jag problem med att det blir för mycket så jag vill verkligen hitta en balans här så att vi höjer betygen på våra skolor eftersom att det även är koefficient på dom rörelserna. Jag ska vara på med ytterskänkeln så han börjar tvära men sedan är det viktigt att jag även är på med innerskänkeln så att han fortfarande går framåt och så att han inte tvärar med bakbenen utan håller dom på spåret. 

sedan går man in på en 10 meters volt där jag ska se till att den blir precis 10 meter och den ska även vara rund. Han ska vara böjd efter volten men inte heller för mycket så att han välter in med sin höger bog som har just det problemet att den gärna välter in. 

efter volten går man sedan in i en höger sluta och dom brukar bli hyfsat bra så jag ska nog bara köra på som vanligt där och verkligen se till så att han tvärar ordentligt med bakbenen för det är nog det ända som skulle kunna hända. Att det blir för lite tvärning. 

här ska jag sedan gå in på en stor båge framför domaren där jag ska visa att han kan länga formen och fortfarande gå avslappnat och det som kan bli svårt här är att han kanske inte då går kvar i den samlade traven eftersom att jag länger formen men jag ska verkligen se till så att han är på bakbenen och väntar på mig på framridningen för då tror jag iaf att det blir enklare. Sedan ska jag även tänka på att jag verkligen släpper honom ifrån mig och inte bara länger lite grann för då åker poängen ner direkt. 

Här ska jag öka traven alltså skjuta på mer än första gången då det var m.t 

Jag ska se till att samla honom ordentligt innan och sedan skjuta på samtidigt som jag försöker sitta så stilla som möjligt så att han har plats att röra sig och sedan ska jag samla ihop honom mjukt men ordentligt så att domaren ser skillnad. 

Här fortsätter det på precis samma sätt fast i andra varvet så jag kommer inte skriva någonting här eftersom att det är samma saker jag ska tänka på. 

Sedan fortsätter jag i samlad trav och sedan gör jag halt vid domaren och där ska jag rida in i halten så att han inte blir lång och sedan rygga ca 4 steg och där ska jag räkna ordentligt så att det verkligen blir 4 steg. Sedan är det framridning i mellan skritt. 

Man fortsätter sedan i mellan skritt genom hörnet och jag ska där se till att han trampar på ordentligt så att det verkligen blir mellan skritt.

Sedan ska jag rida en kort diagonal i ökad skritt och där ska jag släppa honom i från mig och gunga med så att han får en stor skritt och luftig för då kan man samla poäng. 

Sedan ska jag ta upp honom igen i mellan skritt och samla och där fortfarande se till att han trampar på men i en kortare form. 

På medellinjen ska jag fatta galopp och där är det viktigt att han är på bakbenen så att han börjar galoppera med bakbenen och inte med frambenen för det är avgörande om det kommer bli en stadig galopp eller inte. Jag fortsätter långsidan ner i samlad galopp och fortsätter att ha han på bakbenen med ordentligt tryck. 

Man fortsätter sedan in på en båge i förvänd samlad galopp och där är det viktigt att han är något utåtställd så att han inte får för sig att byta och sedan att han håller takten genom att jag hjälper honom med skänkel och sits. 

Sedan rider man ut i höger varv och rider en kortdiagonal i mellan galopp alltså så ska han skjuta på lite och vinna lite mark för att sedan samlas ihop igen. 

sedan saktar man av till samlad trav och där ska jag balansera upp honom i övergången och fortfarande behålla trycket men han får inte gå ifrån mig. Jag trycker sedan till lite och gör sedan en halv halt direkt innan fattningen så att han ska veta att något är pågång så att det inte blir något missförstånd. Sedan rullar jag in i samlad galopp och fortsätter att sätta honom på banbenen och att han ska galoppera i balans med en stadig och balanserad form utan att bli spänd i överlinjen. 

sedan rider man in på en kort diagonal och där ska man lägga ett enkelt byte vilket vi kan ha lite svårt för då han gärna tappar formen där så jag måste samla ihop honom innan bytet så att han är med mig och att han samlar sig nästan till piruettgalopp för att sedan i balans komma ner till skritt och sedan fatta ny galopp. 

sedan är det ett byte igen och där gäller egentligen samma sak. 

sedan går man in i bågen igen i förvänd samlad galopp och där gäller samma sak, han ska vara något utåtställd och samtidigt galoppera i balans och med balanserad form och han får inte bli spänd för då finns det risk för att han byter så jag måste verkligen hela tiden ha kontakt med han så han inte hittar på egna saker. 

sedan fortsätter man ut i vänster varv i samlad galopp och sedan på en lång diagonal ska man öka galoppen så där gäller det att han vinner ordentligt med mark för att sedan samla ihop sig steg för steg igen och sedan göra ett avbrott till samlad trav. 

sedan fortsätter man i samlad trav in på medellinjen och gör halt på mitten. Här ska jag se till att jag sätter tryck i han för ibland så kan han vilja göra halt väldigt tidigt för att han ska visa att han vet vad som ska hända så jag måste trycka på här ordentligt så han fortsätter ända fram till jag säger till att han får sakta av och även där ska jag rida in i halten så att han inte blir lång. 


Jag vet inte hur många som orkade läsa hela detta inlägg, hahaha. Men jag tycker ett sådant här blogginlägg hjälper mig väldigt mycket då jag verkligen får chansen att tänka igenom del för del ordentligt och då börjar man se alla detaljer som det gäller att man sätter. 

Vi hörs!
Kram Sandra 

Instagram: sandralodin och dressageteamlodin

facebook: sandralodin, Hatchet dressage och dressageteamlodin

mail: dressageteamlodin@gmail.com

sc: jeanette.lodin