tips på bra övning, lösgörande!

30.11.2018

Hej allesammans! I detta inlägg tänkte jag dela med mig utav en övning som jag testade på igår som funkade så bra för lösgörandet. Hatten blev så fin och rund i sidorna och jag fick även ordentlig koll på hans bogar. 

Jag började med att skritta fram och trava igång honom i låg och rund form för att han bara skulle komma igång i kroppen lite. Sedan började jag med denna övning. 

Jag la upp en upphöjd bom innan första bågen i tre serpentiner och sedan på andra bågen över medelinjen la jag upp tre travbommar och lika dant på nästa båge och sedan en upphöjd bom på kortsidan efter serpentinerna (bläddra ner för att få en tydligare bild av hur det såg ut) 

Övningen gick ut på att man galopperar på kortsidorna över dom upphöjda bommarna och sedan travar över travbommarna på serpentinerna och det kan låta rätt så simpelt men det var det inte! Såhär gjorde jag. Jag kom i trav upp på den första bågen och travade över travbommarna. Jag lade sedan en volt (8m) när jag kom ut på långsidan innan nästa travbommar. Där såg jag till att få kontroll på honom, samla ihop och hålla bogarna på plats samt rätta till formen och ställningen. Sedan rakställde jag honom för att komma på dom andra bommarna och direkt efter jag travat över dom så fattade jag galopp och red direkt in på en 10m volt och såg till att han bar sig själv, hade fin böjning och att bogarna höll sig på plats. 

Sedan rakställde jag honom, galopperade på i ett lite högre tempo för att sedan hoppa över den upphöjda bommen. Direkt efteråt la jag en 10m volt till och fick ordning på honom igen, ställde igenom honom och lösgjorde honom för att sedan bryta av till trav och fortsätta på travbommarna i serpentiner. Sedan så fortsatte jag så i ca 40-45min och bytte varv då och då, jäklar va fin han blev!

Denna övning var inte så lätt som jag trodde, väldigt mycket att tänka på och det tog ett tag innan jag fick ordning på det! Det jag tyckte var svårast var  övergångarna till och från galopp och dom små volterna i galopp innan bommarna. Det hände saker hela tiden och det gjorde både mig uppmärksam men även hatten som direkt blev mer på hugget och började jobba under sig. 

Efter detta pass så kände jag att jag hade fått igenom väldigt mycket och jag rekommenderar verkligen denna övning då man börjar tänka till lite då det händer saker hela tiden och så är det jätte bra för lösgörandet. 

Idag ska hatten få ett lugnt jogging pass så hörs vi en annan dag!

Kram Sandra 

Instagram: sandralodin och dressageteamlodin

Facebook: sandra lodin, dressageteamlodin och Hatchet dressage 

Sc: jeanette.lodin

mail: dressageteamlodin@gmail.com

(Här nedan finns en bild av hur jag la upp bommarna)